Każdy kocha pizzę. Coraz częściej fani tego włoskiego przysmaku przygotowują go w domach jako danie główne na rodzinny obiad lub przekąska do wieczornego oglądania filmu. Najczęściej jednak korzystają z ogromnego wyboru restauracji i pizzerii, które prześcigają się w pomysłach na najciekawszą, najbardziej oryginalną, najsmaczniejszą czy najbardziej tradycyjną pizzę. Ale jak rozpoznać tą najlepszą knajpę, w której można zjeść prawdziwą, pełną smaku, a przede wszystkim włoską pizzę?

Wiele czynników składa się na dobry lokal, w którym klienci nie tylko zjedzą dobrze, ale poczują się jak w słonecznej Italii. Przede wszystkim – dobre menu. W każdej prawdziwej pizzerii w karcie znajdziemy tzw. „klasyki” jak margherita, caprisciosa i marinara. Stanowią one podstawę każdej innej tworzonej przez kucharza kompozycji.

Doskonała włoska pizza charakteryzuje się cienkim ciastem, doskonałym sosem pomidorowym (nie ketchupem czy koncentratem) i nieprzesadzoną ilością dodatków. Często dodatków jest tyle, że nie można unieść trójkątnego kawałka – a nie o ilość tu chodzi, a jakość. Rodzajów serwowanej pizzy też nie powinno być dużo (ponad 15 to zdecydowanie przesada – często obserwowana w pizzeriach), a dużym ukłonem w stronę klienta jest możliwość skomponowania własnego dania.

Kolejną, bardzo ważną rzeczą, są dodatkowe sosy. Na stole powinniśmy znaleźć oliwę z oliwek i… to wszystko. Oliwa doskonale podkreśla smak dania, a sosy czosnkowe, majonez czy ketchup to zbędny dodatek, który sprawia, że Włosi wyrywają sobie włosy z głowy. Chociaż historia pizzy jest bardzo długa, to intensywne w smaku sosy czosnkowe pojawiły się na niej stosunkowo niedawno. Sos na pizzy już jest – pomidorowy. Jeśli jest przygotowany z należytą starannością, żaden inny nie jest potrzebny.

Ważne są również napoje. We Włoszech do pizzy serwowane jest białe wino i tak też powinno być w dobrej pizzerii poza granicami Italii. Jeśli w karcie znajdują się tylko słodkie napoje, nie świadczy to ani o najwyższej jakości, ani dbałości o klienta.

Wybierając właściwą pizzerię należy przede wszystkim kierować się nosem. Jeśli pachnie świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem to bardzo dobry znak.

 

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.