Wydaje się, że mycie naczyń to żadna filozofia. Jednak z pozoru proste czynności sprawiają najwięcej kłopotów. Wyobraź sobie, że prowadzisz bar szybkiej obsługi. Mnóstwo zamówień, mnóstwo klientów głodnych i spieszących się. Kucharze muszą na bieżąco przygotowywać posiłki, lecz także na bieżąco sprzątać. Nie możesz pozwolić sobie na niedomyte sztućce czy talerz. To bardzo źle świadczyłoby o twoim barze.

Jeżeli dysponujesz odpowiednim sprzętem ręczne mycie naczyń może okazać się nawet lepsze od mycia w zmywarce, w której niestety szklanki czy talerze tracą „lustrzaną” powłokę naczyń. Poza tym w barach szybkiej obsługi nie ma czasu czekać aż zmywarka umyje brudne naczynia. Jednak często tłumaczymy, że ręczne mycie sprzętu kuchennego jest nieskuteczne bo na szklankach czy sztućcach mogą pozostać niedomyte, drobne resztki jedzenia. Jeżeli podczas ręcznego mycia naczyń spotykasz się z takim problemem najprawdopodobniej:

  • Używasz nieskutecznego płynu myjącego
  • Używasz niewłaściwych myjek
  • Niedokładnie zmywasz zabrudzenia

Ostatnia możliwość powinna być wykluczona w przypadku sprzątania w barach szybkiej obsługi. Jednak z uwagi na duży ruch czasem może się zdarzyć. Zwykle problem dotyczy dwóch pierwszych opcji, czyli nietrafionym środkiem chemicznym lub niewłaściwym przyrządem do czyszczenia.

Jak efektywnie ręcznie umyć naczynia i nie zużywać przy tym dużej ilości wody?

Zwróć uwagę na kilka prostych sposobów, dzięki którym skutecznie i bez konieczności poprawiania umyjesz sprzęt kuchenny w twoim barze przy dużej ilości klientów.

Przede wszystkim potrzebujesz druciaka, gąbeczki kuchennej oraz ścierki gąbczastej. Na początku napełnij komorę w zlewozmywaku najgorętszą wodą, bo wysoka temperatura zabija bakterie. Do wody dodajemy płynu. Obecnie jednym z najlepszych jest płyn Cif Professional Hand Dishwash Extra Strong Lemon z linii Pro Formula by Diversey, który zdaniem użytkowników szybko i efektywnie usuwa każdy rodzaj zabrudzeń, a dodatkowo jest wydajny. Najpierw naczynia muszą trafić do przygotowanej kąpieli z płynem. Zaczynaj zawsze od naczyń przeźroczystych lub od błyszczących (sztućce, tarki, garnki), ponieważ muszą być myte w najczystszej wodzie. W dalszej kolejności kąpiemy naczynia niebłyszczące i najbardziej zabrudzone. Pamiętaj, aby myć także spody patelni czy garnków i usuwać z nich ślady po przypaleniach. Na końcu opłukujemy wszystkie naczynia i wycieramy do sucha chłonną ściereczką.

Jeśli prowadzisz bar szybkiej obsługi nie zapominaj także, że trzeba regularnie czyścić inny sprzęt kuchenny, taki jak piekarniki czy grille. Nie jest łatwo szybko i skutecznie wyszorować uporczywe zabrudzenia po pieczeniu, podczas którego ocieka tłuszcz lub pozostają resztki jedzenia. Czyszczenie piekarnika i grilla to czynność pracochłonna i często trzeba kilka razy doczyszczać kłopotliwe zabrudzenia innymi środkami chemicznymi. Z tego względu, Pro Formula by Diversey stworzyła kolejny genialny produkt Cif Professional Oven&Grill Cleaner. W porównaniu do innych preparatów wyróżnia go zauważalna skuteczność, wydajność oraz delikatny zapach. Myjemy raz i porządnie, nie tracąc czasu na doczyszczanie.

Bar szybkiej obsług to także dbałość o regularne sprzątanie i dezynfekowanie, dlatego jeśli obecne środki chemiczne nie spełniają twoich oczekiwań, wymień je po prostu na lepsze, najlepiej od firm, które specjalizują się w produkcji preparatów do czyszczenia problematycznych powierzchni czy sprzętu kuchennego w miejscach użytku publicznego.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.