Aminos kokosowy jest sosem powstałym z połączenia dojrzewającego nektaru z kwiatów palmy kokosowej i suszonej na słońcu soli morskiej. Uznawany jest za świetny zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety produkty sojowe, produkty zawierające gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu jest idealny w daniach kuchni azjatyckich. Dodatkowo zyskuje popularność wśród osób dbających o zdrową dietę.Czy jednak faktycznie jest on zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?

Skarbnica zdrowia

Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięs i ryb, potraw kuchni azjatyckich oraz sałatek. Świetnie sprawdza się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym wpływie na układ krążenia, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Związki zawarte w nektarze kokosowym mają pozytywny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.

Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym pomocnikiem w procesie odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki podnoszeniu poziomu tzw. "hormonu osób szczupłych" - adiponektyny.Działają również osłonowo na układ pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.

Wśród najcenniejszych składników nektaru kokosowego znajdziemy również inozytol. Jest to białko wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia depresyjne oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.

Zdrowe z natury

Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób cierpiących na celiakię.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne konserwanty oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że spożywamy to, co dla naszego organizmu najlepsze.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.