Włoskim odpowiednikiem naszego polskiego tradycyjnego makaronu dodawanego do rosołu jest makaron z mąki durum. Mąka z pszenicy durum jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż mąka zbożowa używana w Polsce. Dlatego makarony włoskie nie są tak tuczące jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Nie bez powodu więc kuchnia włoska należy do jednej z najzdrowszych na świecie.

Mąka z pszenicy durum jest bardziej szlachetna niż tradycyjna mąka ze względu na to, że ziarna użyte do tworzenia mąki durum są zdecydowanie bardziej twarde i wytrzymałe. Z pszenicy zwyczajnej natomiast można z powodzeniem produkować różnej maści pieczywo, a także najróżniejsze ciastka drożdżowe. Nie jest to jednakże mąka przeznaczona do produkcji szlachetnych makaronów. Każda osoba powinna także wiedzieć, że pszenica durum jest droższa niż innego rodzaju pszenica. Wszystko przez to, że jest to trudna w utrzymaniu roślina.

Ciekawostką w ostatnich czasach w naszych sklepach jest semolina z pszenicy durum. Jest to typowo włoski przysmak, chętnie kupowany przez osoby, które mają ambicję tworzenia prawdziwie włoskiej kuchni. Niestety, jest to dość droga rzecz. Tworzy się z niej na przykład makaron, zwany pasta secca. Pszenica durum, z której wytwarza się mąkę semolinę jest bardzo delikatna, ma delikatne żółte zabarwienie.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.