Lato to czas wysokich temperatur, dużego nasłonecznienia. Upał staje się bardzo uciążliwy, zwłaszcza gdy jesteśmy skazani na obiad w ulubionej restauracji przy stoliku "pod chmurką". Ustawianie parasoli przy stolikach też na niewiele się zdaje, gdy temperatury przekraczają normy letnie. Nie mając innego pomysłu na zapewnienie komfortu klientowi naszej restauracji, możemy go łatwo stracić. Jak w takim razie przygotować ogródek restauracyjny na nieraz uciążliwy sezon letni? Możliwości jest z pewnością kilka, omówimy jednak dwie najbardziej popularne.

Markiza - wyjątkowy nastrój i ochrona przed słońcem.

Markiza, wydaje się być najbardziej popularnym sposobem ochrony przed zbytnim nasłonecznieniem. Chroni przed słońcem nie tylko na zewnątrz, ale i wewnątrz. Dzięki naprawdę dużej gamie kolorystycznej można wybrać coś, co nada nastrój, doda przytulności. Nierzadko wykorzystuje się je również jako szyld reklamowy, umieszczając na niej np nazwę restauracji, dzięki czemu staje się swego rodzaju wizytówką lokalu. Konstrukcja markizy jest bardzo wytrzymała i nie odbarwia się.

Pergole - nowoczesny charakter zadaszenia.

Pergole zdecydowanie zapewniają ochronę przed słońcem oraz deszczem i wiatrem. Sprawdzają się w każdych warunkach atmosferycznych. Wykorzystanie rynny i systemu odprowadzenia deszczówki w konstrukcji pergoli, pozwala na przebywanie w ogródkach nawet w czasie ulewy. Konstrukcja pergoli jest bardzo solidnie wykonana i jej wysięg osiąga do 7 metrów, materiał natomiast nadaje się do zwijania, dzięki czemu można go chronić przed szkodliwym wpływem czynników atmosferycznych.

Markiza czy pergola - co wybrać?

Wybór pomiędzy markizą a pergolą będzie z pewnością trudny. Obie przesłony oferują klientowi dobre zabezpieczenie przed zbytnim nasłonecznieniem. Obie jednak mają swoje zalety i w wyborze należy kierować się własnymi kryteriami. Z pewnością powinniśmy dopasować je do charakteru lokalu - ogródek, mimo że znajduje się poza lokalem, jest jego częścią - kontynuacją stylistyczną. Dlatego sposób zadaszenia ma tutaj istotną rolę. Do małych tradycyjnych rodzinnych knajpek najbardziej się nada markiza, natomiast do eleganckich wykwintnych restauracji z pewnością o wiele lepiej dopasujemy minimalistyczną pergolę. Markizy mają przewagę nad pergolami jeżeli chodzi o wachlarz kolorystyczny przy wyborze materiału, natomiast pergole wiodą prym przy kryterium stabilności konstrukcji i jej praktyczności (np możliwość montażu świateł ledowych na listwach bocznych). Dodatkowo pergole można montować pionowo względem elewacji - co tworzy pełne zamknięcie tarasu restauracyjnego, jest do nie bez znaczenia przy nagłej zmianie pogody.

 

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.