Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością przestrzegania wymogów prawnych. W przeciwnym razie restauracja nie będzie mogła działać legalnie. Każdy właściciel musi zapewnić odpowiednie warunki higieniczno-sanitarne – nie tylko dlatego, że taki obowiązek nakładają na niego przepisy, ale także dlatego, aby odwiedzający bistro czy kawiarnię klienci czuli się dobrze. Sprawdź, jakie 3 urządzenia powinny znaleźć się latem w każdym lokalu gastronomicznym.
Klimatyzacja
Choć jest to oczywiste, to jednak warto o tym wspomnieć – lokal powinien być wyposażony w klimatyzację. W praktyce nie zawsze tak jest, ponieważ nie w każdej restauracji czy barze jest ona sprawna lub w ogóle włączona. Właściciele starają się minimalizować koszty i korzystają z klimatyzacji od czasu do czasu (a nawet wcale). Trudno wyobrazić sobie jedzenie gorącego posiłku przy ponad 30°C i w dodatku w lokalu – takie działanie skutecznie zniechęca klientów do ponownego skorzystania z usług danej restauracji. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie systemu, z pomocą którego dobierze się optymalną temperaturę dla danego pomieszczenia – np. w kuchni, w której przygotowywane są potrawy, urządzenie powinno pracować cały czas. Co więcej, poza klimatyzacją trzeba zadbać również o odpowiednią wentylację, dzięki której powietrze zawsze będzie świeże.
Schładzarka szokowa
Aby móc dostarczać klientom najlepsze potrawy, warto zainwestować w urządzenie takie jak schładzarka szokowa, które dostępne jest w ofercie sklepów takich jak https://www.horeca-24.pl, zajmujących się kompleksowym wyposażeniem dla gastronomii. Pozwala ona na schładzanie i zamrażanie dużej ilości gorącego jedzenia w bardzo krótkim czasie. Dzięki nowoczesnej technologii przechowywana w niej żywność nie traci swoich właściwości odżywczych i smakowych. To świetne rozwiązanie dla wszystkich lokali, ponieważ zamrożone potrawy można przechowywać nawet do kilku miesięcy. Urządzenia te dostępne są w różnych pojemnościach, więc bez problemu można dopasować ich wielkość do własnych potrzeb i wymagań.
Chłodziarki
Gdy na dworze temperatura osiąga ponad 30°C, każdy klient marzy o jednym – zimnym i orzeźwiającym napoju. Efekt ten można uzyskać poprzez wrzucenie do szklanki z sokiem kilku kostek lodu, ale lepiej mieć pod ręką specjalne urządzenie, które schłodzi na raz większą liczbę butelek. Najlepiej sprawdzają się wszelkie chłodziarki, które dodatkowo służą jako witryny wystawiennicze. Te mini lodówki dostosowane do chłodzenia butelek z napojem powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznych, w którym serwowane są zimne trunki.