Jak głoszą znawcy trendów, herbata to nowa kawa. Naturalnie nikt nie ma na myśli herbaty ekspresowej w torebkach, chodzi tu o herbatę parzoną starannie z suszu najlepszej jakości.
Zgodnie ze standardami z dalekiego wschodu herbatę należy parzyć całkiem inaczej niż przywykliśmy to robić. Przede wszystkim liście zalewamy nie wrzątkiem, a wodą gorącą, czas parzenia również powinien być krótszy niż nasze standardowe, polskie pięć minut. Jeśli dobrej jakości herbatę zieloną zaparzymy zgodnie z wytycznymi, nie poczujemy w niej żadnej goryczki, okaże się, że ma ona bardzo bogaty aromat i wyjątkowy smak. O tym jaki będzie to dokładnie smak decyduje rodzaj użytych liści, może mieć posmak orzechowy lub na przykład wodorostowy.
Choć herbata dobrej jakości może nam się wydawać droga, to pamiętajmy, że taką wysokogatunkową zaparzać możemy kilku, a nawet kilkunastokrotnie. Przy każdym kolejnym parzeniu jest smak będzie ulegał zmianie.
Zainteresowanych zgłębianiem tajników sztuki parzenia doskonałej herbaty oraz chętnych do wypróbowania rożnych odmian tego naparu odsyłamy na Święto Kawy i Herbaty, odbędzie się ono 17 października, w sobotę, przy ulicy Mysiej 3, w Warszawie. Początek imprezy o godzinie 11:00.
Na imprezie skosztować będzie można także kawy parzonej w klasycznych ciśnieniowych ekspresach, ale także w chemexach oraz dripach.