Marnowanie żywności to największa bolączka współczesnego świata. Wiele produktów przeterminowanych ląduje w koszu ponieważ ludzie kupują za dużo, a produkty mają określony termin przydatności do spożycia. Dodawanie do produktów substancji konserwujących przedłużających ich świeżość nie jest korzystnym dla zdrowia rozwiązaniem. Dlatego producenci żywności coraz więcej czasu poświęcają na pakowanie jej w taki sposób, aby zachowała świeżość na dłużej, z korzyścią dla ekologii i zdrowia. W tym celu wykorzystują pakowanie próżniowe.

Ze względu na sposób pakowania próżniowego możemy wyróżnić pakowarki próżniowe komorowe i listwowe. Zasadniczo różnią się one sposobem zgrzewania i wyglądem. Dokładną specyfikację tych produktów można zobaczyć na revolution.pl. Pakowarki próżniowe komorowe służą przede wszystkim dużym zakładom produkcyjnym do pakowania próżniowego zarówno mięsa, ryb, jak i słodyczy, serów czy też żywności suszonej i prażonej. Worek razem z zawartością wkłada się do komory, gdzie z worka pod ciśnieniem odsysa się powietrze i szczelnie zamyka. Dzięki takiemu postępowaniu do produktu nie dostaje się powietrze, a tym samym nie rozwijają się bakterie i grzyby, powodujące jełczenie, zmianę smaku i zapachu potraw, pogorszenie barwy, czy też utlenianie witaminy C, E, czy beta-karotenu.

Dzięki pakowaniu próżniowemu produkty nie wysychają i można trzymać razem produkty, tj. mięsa, czy ryby, bez strachu że zapachy przenikną. Dla gospodarstwa domowego najbardziej polecane są pakowarki próżniowe listwowe, gdyż komorowe są urządzeniami o większej mocy, które powinny obsługiwać dziennie duże partie żywności do pakowania. Pakowanie w pakowarkach listwowych różni się od komorowych tym, że żywności nie wkładamy do środka, a zgrzewamy jedynie brzeg worka, pozbywając się pod ciśnieniem powietrza, które nagromadziło się wewnątrz. Każda gospodyni domowa powinna mieć takie urządzenie, jeśli ma problem z marnowaniem jedzenia. Resztki posiłków i produktów także można zgrzewać do ponownego wykorzystania, dzięki czemu zachowują świeżość na dłużej. Trzeba także pamiętać o zastosowaniu odpowiedniego worka dla każdego typu zgrzewarki, które znajdziemy na revolution.pl. Każdy rodzaj worków jest specjalnie przystosowany do określonego rodzaju zgrzewania i pakowania próżniowego.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.