Według testów zrealizowanych przez badaczu z Kings Collage London warzywa oraz owoce zasobne w witaminę C cyklicznie spożywane mogą mieć wpływ na zapobieganie zaćmie. Rezultaty przeprowadzonych badań zostały opublikowane w piśmie "Ophthalmology".
Badania trwały przeszło dziesięć lat. Badania zrealizowane zostały na grupie 324 sióstr bliźniaczek w wieku między 60 a 70 lat. Badacze śledzili zmiany jakie następowały w ich soczewkach, zarazem sprawdzając przy użyciu kwestionariuszy ilość spożywanej witaminy C. W końcowej fazie realizowanych badań naukowcy udowodnili, iż u tych pań, które konsumowały w sporej ilości produkty zasobne w witaminę C progresja katarakty była o 33% mniejsza niż u kobiet spożywających mniejsze ilości witaminy C. Określono dodatkowo, iż czynniki genetyczne odpowiadają jedynie za 1/3 zmian jakie zachodzą na soczewce, wiele większy wpływ na progresję zaćmy mają natomiast czynniki środowiskowe.
Badacze objaśniają rezultaty swych badań tym, iż przednia komora oka jest wypełniona cieczą która zawiera witaminę C zabezpieczając soczewkę przed mętnieniem i utlenianiem. Regularne konsumowanie produktów zawierających spore ilości witaminy C jest w stanie podnieść jej poziom w tej cieczy. Według autora testów prof. Chrisa Hammonda wystarczy zmienić sposób odżywiania na taki, w którym je się dużo warzyw oraz owoców, żeby obniżyć ryzyko zachorowania na kataraktę. Naturalnego procesu starzenia nie można uniknąć, acz utrzymanie zdrowej diety jak również zmiana sposobu życia zdołają zmniejszyć ryzyko operacji zaćmy bowiem na wzmożenie tej choroby ma też wpływ palenie papierosów oraz cukrzyca.
natomiast Kate Yonova-Doing będąca współautorką badań dodaje, iż witaminę C musimy dostarczać z pożywienia ponieważ organizm ludzki jej nie wytwarza. Akcentuje jednak, że nie odnotowano dużego obniżenia postępu katarakty u osób łykających pastylki z witaminą C stąd duże znaczenie ma zdrowa dieta.