Blender to sprzęt AGD, który powinien znaleźć się w kuchni każdej kobiety. Panie, które do tego czasu nie miały blendera nawet nie wiedzą w jak wielu sytuacjach może on się przydać.
Blendery mogą występować w dwóch typach: stojący kielichowy, przydatny przede wszystkim do koktajli a także mniejszy zamknięty z podłużną rączką do której z reguły możemy też przyłączyć końcówkę znakomitą do miksowania przykładowo zup. Szczególnie polecam ten drugi model blendera, gdyż jest bardziej wszechstronny.
Co możemy zdziałać za pomocą tego blendera? Przede wszystkim: pasty, surówki, przeciery, pesto, placki ziemniaczane, koktajle, bitą śmietanę, farsze. Dzięki niemu rozdrobnimy też zioła lub składniki na naturalny sos pomidorowy. Blender jest szalenie przydatny przy sporządzaniu przetworów. W szczególności polecam go do przyrządzania surówek, ponieważ z jego pomocą możemy zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli chcemy naszym blenderem rozdrabniać także lód powinniśmy nabyć model o sporej mocy. Jeśli wybierzemy stalową końcówkę będziemy mogli blendować gorące zupy. Blender jest niezwykle bezproblemowy do wyczyszczenia. Kolejną wartością posiadania głównego pojemnika jest to, iż po zdemontowaniu reszty i zamknięciu go przykrywką z kompletu możemy w nim przechowywać lub transportować przygotowane potrawy przykładowo surówki.