Człowiek posiada wrodzoną zdolność oceny przyjmowanych pokarmów poprzez smak. Rozróżnia smak słodki, gorzki, słony i kwaśny. Dzięki temu może przyrządzić wyśmienite a nawet i skomplikowane danie. Dlatego też pomysłów na dobrą kuchnię jest mnóstwo na całym świecie i każdy kraj posiada swoje menu i tradycje związane z przyrządzeniem potraw. Dobrze znanym daniem z Polski jest bigos.
W Polsce najbardziej popularnymi i od wieków jedzonymi ze smakiem daniami są m.in. bigos z kapusty kiszonej lub słodkiej, pierogi ruskie, z grzybami, z mięsem, kluski, flaczki, ryby, kotlet schabowy i mielony.
Natomiast tradycyjnymi zupami są: barszcz czerwony, barszcz biały, rosół i żurek. Nie można również zapomnieć o naszym polskim chlebie, który jest podstawowym składnikiem odżywczym na śniadanie i kolację; jak również o przepysznej kiełbasie, którą można przyrządzić na wiele sposobów i idealnie nadaje się do grillowania. Mamy także polskie przysłowia związane z jedzeniem - „Przez żołądek do serca” i „Jak Polak głodny, to zły”, które zazwyczaj się sprawdzają.