Na deser czekają wszystkie łasuchy. Chociaż może mieć różny charakter, wszystkie typy deserów charakteryzuje jedno - słodycz. Może być mniej słodki i bardziej wytrawny, ale zawsze ta słodycz w nim będzie.

Najprostsze i smaczne

Zgodnie z definicją ma być uzupełnieniem wartości energetycznej i odżywczej do dziennego posiłku. Wielu ludzi marzy o odżywianiu się tylko nimi, ale to, co jest doskonałe jako dodatek, byłoby niezdrowe jako główny składnik wszystkich posiłków, nie mówiąc o tym, że szybko by się znudził, chociaż różnorodność jest ogromna.

Na deser czekają wszystkie łasuchy. Chociaż może mieć różny charakter, wszystkie typy deserów charakteryzuje jedno - słodycz. Może być mniej słodki i bardziej wytrawny, ale zawsze ta słodycz w nim będzie.

Najprostszym deserem jest owoc i tak zazwyczaj wygląda ten codzienny, słodki dodatek. Może przybrać formę elegancką i być urozmaicony, gdy z kilku owoców zrobi się sałatkę, doprawi aromatczną przyprawą (np. cynamon) i udekoruje kleksem bitej śmietany lub lodów. Inną wersją mogą być owoce z kompotu, galaretka, kisiel lub budyń. Chociaż galaretki, kisiele i budynie obecnie najczęściej robione są z gotowców, czyli z torebki, warto zapoznać się z ich prostą, naturalną recepturą. Do galaretki potrzebujemy jedynie owoców, odrobiny cukru i żelatyny (w wersji wegańskiej agar-agar), a czas robienia jest niewiele dłuższy od gotowca, co rekompensuje smak naturalnej galaretki, która jest nieporównanie lepsza.

To samo jest z kisielem i budyniem, których głównymi składnikami są dodatki (w przypadku budyniu niekoniecznie owoce, ale może być to smak śmietankowy, waniliowy, czekoladowy, kokosowy itp.), mąka ziemniaczana, mąka pszenna i woda lub mleko. Kto chociaż raz zrobił domowy kisiel lub budyń, poznał różnicę w smaku i raczej nie wraca do sklepowych torebek.

Desery wykwintne

Rodzajów deserów jest po prostu ogrom. Znane są u nas, serwowane w niedziele i święta ciasta. Taka wersja jest bardziej pracochłonna, chociaż zrobienie prostego placka z owocami jest banalne i nie potrzeba do tego wyższego stopnia zaawansowania kulinarnego. Podobnie jest z wieloma ciastami na zimno, które wymagają tylko zmieszania razem kilku składników i schłodzenia. Nie są pracochłonne, a efekt szybki i bardzo smaczny. Inną ligą są ciasta przekładane, które wymagają pewnej znajomości zasad i umiejętności. Sprawdzianem tego są najlepsze z najlepszych, czyli torty. Klasyczny tort to połączenie puszystego biszkoptu z kremem maślanym lub śmietankowym. Obecnie wariacje na temat tortów dostarczyły konsumentom wielu ciekawych smaków, a również struktur, które nie ograniczają się tylko do biszkoptu i kremu. Przykładem tego może być beza używana do przekładania. Najlepsze restauracje mają w swojej ofercie bardzo ciekawe desery, które dostarczają wielu wrażeń nie tylko łasuchom. 

Elegancko w restauracji

Deser, oprócz smaku, powinien charakteryzować się również pięknym podaniem. Bywa tak, że sam deser jest bardzo prosty, wręcz banalny, ale podany jest tak, że człowiek “pożera go oczami”. Do dekoracji używa się najczęściej czekolady, z której można uzyskać fascynujące kształty. Czekolada jest wdzięcznym i dość prostym produktem do wytwarzania różnych ozdób. Jeśli kształt jest określony, np. jest to kwiatek, serduszko, potrzeba do tego formy, ale mogą być to zupełnie abstrakcyjne kształty, jak technika skrobania zastygającej czekolady, przez co powstaje piękna rurka. Innym sposobem jest wylewanie szprycą “maziajów” na papier do pieczenia lub podkład silikonowy. Potem taki zastygły kształt wkłada się do pucharka z lodami, salaterki z budyniem i ze zwykłej rzecz tworzy się coś niecodziennego, bo właśnie przysłowiowy diabeł tkwi w szczegółach. Przepysznych deserów można skosztować w  Restauracji Forma, Białystok ul. Odeska 1. Menu jest pełne deserów które, zaspokoją dużego jak i małego łasucha.

Białystok ma bardzo dużo cukierni i bardzo dobrych restauracji. Nawet w barach mlecznych można spotkać coś niebanalnego np. pannę cottę i chociaż część ludzi nie gustuje w deserach, to jednak od czasu do czasu każdy z nich lubi sięgnąć po coś słodkiego.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.