W Chinach kuchnia jest bardzo różnorodna - panuje tam ogromna swoboda w kojarzeniu podstawowych składników spożywczych. Bardzo dużą rolę w chińskim menu odgrywa ryż, który jest podstawą każdego posiłku. Chińczycy jedzą pałeczkami, dlatego krojenie składników odbywa się w kuchni, przed ich podaniem. Kuchnia chińska jest idealna dla osób odchudzających się, bo wszystkie potrawy można przyrządzić bez użycia tłuszczu.
Chińczycy rozróżniają cztery regionalne kuchnie: kuchnię kantońską, w której wykorzystuje się ryby, kraby, żółwie, krewetki i owoce południowe (np. melon nadziewany grzybami); kuchnię pekińską, zawierającą drób, warzywa, ryż, potrawy z pszenicy, soi i prosa (np. kaczka po pekińsku o złocistej skórce), kuchnię seczuańską charakteryzującą się ostrymi przyprawami tj. ostra czerwona papryka, pieprz czarny i imbir oraz kuchnię szanghajską, w której jest dużo potraw słodko-kwaśnych, ryby i kraby.
Zupy przygotowywane są najczęściej na podstawowym bulionie mięsnym lub rybnym z dodatkiem grzybów, warzyw smażonych, makaronu i przypraw. Podawane są w miseczkach porcelanowych.