Kuchnia grecka uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Dużo w niej warzyw i ryb. Popularne jest pieczone mięso (kotlety wieprzowe) i ser feta, a z dodatków czosnek i zioła dające potrawom specyficzny smak. Większość potraw zawiera oliwę z oliwek, którą używa się także do smażenia i sałatek. A sałatki są przygotowane przeważnie z liści mięty, świeżych warzyw, sera feta i oliwek.
Najczęściej używane warzywa to: papryka, bakłażany, pomidory, cukinie. Potrawy greckie są urozmaicone i łagodne, dużo w nich zdrowego tłuszczu (oliwa i ryby).
Bardzo ważne dla Greka są też przekąski (mezedes) - greckie sery, kabaczki smażone, tzatziki (pasta czosnkowa z ogórkami i miętą), ostrygi i pieczywo, które jest podstawą. Do dań głównych zalicza się placki (pites) podawane z różnymi farszami: serem feta, szpinakiem czy też z kabaczków; gyros. Tradycyjną potrawą jest również musaka, czyli danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Do dań z owoców morza często dodaje się ryż, a do mięs mielonych makaron.