Zabiegani, zapracowani i spędzający coraz więcej czasu w pracy, zmieniamy również nasze przyzwyczajenia związane z jedzeniem. Jeszcze do niedawna kanapka do pracy, czy lunchbox pozwalał nam przetrwać przerwę obiadową, a na pełnoprawny posiłek wracaliśmy do domu. Dziś zmienia się nie tylko to, co jemy, ale również gdzie oraz to, jak traktujemy porę lunchową.

Zabiegani, zapracowani i spędzający coraz więcej czasu w pracy, zmieniamy również nasze przyzwyczajenia związane z jedzeniem. Jeszcze do niedawna kanapka do pracy, czy lunch box pozwalał nam przetrwać przerwę obiadową, a na pełnoprawny posiłek wracaliśmy do domu. Dziś zmienia się nie tylko to, co jemy, ale również gdzie oraz to, jak traktujemy porę lunchową.

Wiele firm zauważyło, że czas na przerwę obiadową może posłużyć do prawdziwego odpoczynku, a tym samym podnieść produktywność pracownika w drugiej połowie dnia. Dlatego wielu zarządzających nimi uznało, że warto zmienić w tym temacie nie tylko czas poświęcony na przerwę (wydłużając go), ale również ułatwić pracownikom korzystanie z przyjaznych do tego miejsc. Coraz częściej firmy inwestują w stołówki pracownicze lub wynajmują biura w miejscach, gdzie przewidziano otworzenie restauracji specjalnie przygotowanej na porę lunchową. Bo taki lokal musi trzymać się kilku konkretnych zasad. Po pierwsze pora lunchowa ma mieć określoną godzinę, a cena za obiad być korzystniejsza, niż to, co restauracja oferuje standardowo w karcie. Istotna jest zmienność menu, a więc nie tylko sezonowe produkty, ale również kreatywność szefa kuchni, który każdego dnia musi dawać wybór tak, by zadowolić zarówno wielkich łasuchów, jak i dbających o linię i stawiających na modne dania. Jednak najważniejszym czynnikiem miejsc serwujących lunche okazuje się czas obsługi - ma być sprawnie, ale jednocześnie załoga ma pozwalać gościom na poczucie relaksu w ciągu dnia! Wszystko po to, by przerwa lunchowa dała szansę na zregenerowanie sił i powrót do intensywnej pracy.

Pracownicy zmienili również podejście do lunchu. Dziś rzadziej mają przy sobie kanapki szykowane w domu, bo wracają późno i wolą odpocząć z rodziną, niż szykować posiłek na kolejny dzień. Dobre ceny zaoferowane przez lokale przeznaczone na porę lunchową, pozwalają znaleźć kompromis między oszczędnością, a dobrym posiłkiem. Tak więc obiad stał się dla nich ważną przerwą w ciągu dnia, która pozwala nie tylko na chwilę oddechu, ale również poczucie celebracji posiłku i możliwość spotkania swoich współpracowników na gruncie mniej zawodowym. To kolejna zaleta, którą chętnie wykorzystują pracodawcy.

Planujecie otworzyć restaurację w porze lunchowej? Zwróćcie uwagę na to, jakie czynniki są teraz ważne i przeszkólcie odpowiednio załogę, by Wasza restauracja sprostała faktycznym wymaganiom na obecnym rynku.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.