Do najsłynniejszych dań świata należą między innymi naleśniki. Można je podawać o każdej porze dnia i przy każdej okazji. W naleśniki można zawinąć prawie wszystko- oprócz standardowego sera białego czy dżemu, doskonale nadaje się wędzona ryba, mięso mielone (wtedy są to, tzw. krokiety), warzywa, owoce morza i najróżniejsze sery. W każdym kraju możemy kosztować naleśników i ich odmiany, są np. rosyjskie bliny, azjatyckie rollsy, meksykańskie tortillas czy amerykańskie pancakes.
Naleśniki najczęściej robi się z mąki pszennej, do której można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub gryczanej. Niektórzy dodają do ciasta zioła lub siemię lniane. Mąkę na ciasto naleśnikowe rozprowadza się mlekiem lub wodą, ale można też śmietanką słodką, kwaśną, sokiem pomarańczowym lub kefirem. W zależności od tego, czym chcemy placki nadziać. Do słodkich farszów (owocowych) pasują puszyste naleśniki biszkoptowe, które dla lepszego smaku i wyglądu można polać bitą śmietaną lub polewą czekoladową oraz ozdobić np. truskawkami.