Do najsłynniejszych dań świata należą między innymi naleśniki. Można je podawać o każdej porze dnia i przy każdej okazji. W naleśniki można zawinąć prawie wszystko- oprócz standardowego sera białego czy dżemu, doskonale nadaje się wędzona ryba, mięso mielone (wtedy są to, tzw. krokiety), warzywa, owoce morza i najróżniejsze sery. W każdym kraju możemy kosztować naleśników i ich odmiany, są np. rosyjskie bliny, azjatyckie rollsy, meksykańskie tortillas czy amerykańskie pancakes.

Naleśniki najczęściej robi się z mąki pszennej, do której można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej lub gryczanej. Niektórzy dodają do ciasta zioła lub siemię lniane. Mąkę na ciasto naleśnikowe rozprowadza się mlekiem lub wodą, ale można też śmietanką słodką, kwaśną, sokiem pomarańczowym lub kefirem. W zależności od tego, czym chcemy placki nadziać. Do słodkich farszów (owocowych) pasują puszyste naleśniki biszkoptowe, które dla lepszego smaku i wyglądu można polać bitą śmietaną lub polewą czekoladową oraz ozdobić np. truskawkami.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.