Odpowiednio zaprojektowana kuchnia powinna zapewnić jak najsprawniejszą pracę zespołu. W lokalach gastronomicznych niezwykle ważne jest wyposażenie – warto wybierać urządzenia wysokiej jakości.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego to kluczowa sprawa – wybór urządzeń jest niezwykle ważny, gdyż wpływa na odpowiednie funkcjonowanie restauracji, barów, kawiarni itd. Zakup profesjonalnych urządzeń warto zaplanować – od nich zależy efektywność pracy i jakość posiłków, skuteczność i wydajność personelu, zadowolenie klientów, oszczędność czasu, a także powodzenie biznesu.

Zagospodarowanie powierzchni

Kluczowe jest zatem zagospodarowanie powierzchni, funkcjonalność, dobór pracowników, ale także ergonomia i jakość urządzeń oraz akcesoriów. Urządzając lokal, warto wziąć pod uwagę także różne produkty znanych i sprawdzonych marek. Ilość i rodzaj potrzebnego wyposażenia zależy od wielkości lokalu, liczby gości, liczby i rodzaju dziennie gotowanych potraw. Mniej sprzętów wstawimy do niedużego baru lub na stołówkę, więcej do cenionej restauracji.

Postaw na jakość

Czeski producent jest obecny na rynku już od ponad 20 lat, gdyż oferuje urządzenia wydajne, wytrzymałe, innowacyjne. Wyróżniamy dwie linie produktów – dla profesjonalnych kuchni, w których wydaje się nawet ok. 500 posiłków dziennie, a także tzw. małej gastronomii. RM Gastro zapewnia także zgodność ze standardami ekologicznymi. Dokładną ofertę firmy można znaleźć na stronie https://www.xxlgastro.pl/pl/brands/rm-gastro/.

Zaplanuj zakupy

Warto wcześniej zaplanować zakupy i wybrać szafy chłodnicze, stoły do pizzy, termosy, miksery uniwersalne, kuchnie gazowe, piece, kostkarki do lodu, witryny chłodnicze oraz patelnie z nieprzywierającymi powłokami. Dobrym rozwiązaniem jest zamówienie większości produktów u jednego i sprawdzonego producenta, gdyż oznacza to jeden serwis oraz europejskie normy działania. Polecamy też zainwestować w praktyczne dodatki, które znacznie usprawnią pracę kucharza, np. rózgi do miksera, kratki do krojenia w kostkę, tarcze do sera, krajalnice, przystawki do mielenia itd.

Aby ułatwić sobie zakupy, warto wypisać swoje potrzeby i przygotować wstępny budżet. Kuchnia dzieli się na dwie części, ciepłą oraz zimną. Ta pierwsza jest najważniejsza, gdyż w niej przyrządzane są gorące potrawy.

W wyposażeniu musimy uwzględnić różne urządzenia grzewcze, np. grille, taborety grzewcze, patelnie, frytownice, piece konwekcyjne pozwalające na szybką obróbkę termiczną w krótkim czasie, przy niewielkiej ilości tłuszczu. Przede wszystkim sprzęty te muszą być niezawodne i odpowiednio dobrane – zależnie od rodzaju przygotowywanych potraw. Warto też rozważyć zakup wieloelementowych trzonów kuchennych, które świetnie sprawdzą się w dużym lokalu.

W części zimnej z kolei przygotowywane są przekąski, sałatki, przystawki – przydadzą się zatem wygodne blaty i praktyczne stoły. Warto wybrać te, które będą łatwe w utrzymaniu w czystości. Zostaje jeszcze wybór urządzeń chłodniczych, np. szaf, witryn itd.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.