Na przestrzeni lat pizza stała się jednym z najpopularniejszych dań na kuli ziemskiej. Nie trzeba nikogo przekonywać, że Polacy uwielbiają pizzę, pod każdą postacią. Jaką pizzę wybierają dzisiaj Polacy najczęściej oraz jaka jest recepta na najlepszą pizzerię ? Odpowiedź znajdziemy poniżej.

Na początek kilka słów o pierwszej pizzerii w Polsce. Najstarszy lokal, który mieści się w Słupsku obchodzi w tym roku 45-lecie swojego istnienia. Od samego początku w menu znalazło się kilka rodzajów pizzy, a do dziś przetrwały te uważane dzisiaj za najpopularniejsze, czyli z pieczarkami i kiełbasą. Pani Bogusława, która jest kierowniczką lokalu, uważa, że sekret tkwi w dokładnym ważeniu składników i procesie przygotowania pizzy. Dokładna receptura to dziś najpilniej strzeżona tajemnica tego lokalu.

Pierwsze sieciowe lokale z pizzą pojawiły się w Polsce już 25 lat temu. Dokładnie 9 listopada 1993 roku na wrocławskim rynku otworzono pierwszą w Polsce restaurację Pizzę Hut. Klienci Telepizzy po raz pierwszy mogli zasmakować swojego ulubionego dania już w 1992 roku, natomiast Da Grasso, która jest największą franczyzową siecią pizzerii w Polsce, utworzona została w 1996 roku.

Jaki rodzaj pizzy Polacy wybierają najczęściej? Na pewno dla wielu osób duży wpływ przy wyborze pizzy pada na odpowiednią cenę oraz jakość. Jednak dla wielu pizza neapolitańska uznawana jest za najbardziej tradycyjną i klasyczną odmianę tej potrawy, która składa się z typowo włoskich składników. Do niej zaliczamy:
Capricciosę – dzisiaj najchętniej zamawianą pizzę w Polsce, w której głównymi składnikami są szynka i pieczarki.
Margheritę- wybieraną zazwyczaj przez dzieci, które przepadają za podstawowymi składnikami czyli sosem pomidorowym i dużą ilością zapieczonego sera.
Pepperoni, która ma wielu zwolenników ostrzejszych smaków, w tym przypadku papryczek chili i ostrej kiełbaski.
Hawajską, dla fanów, którzy lubią połączenie szynki ze słodkim ananasem.

A jaka jest tajemnica dobrej pizzerii? Na pewno jako dobry przykład możemy wymienić pizzerię Da Grasso (https://www.dagrasso.pl), która jako pierwsza w Polsce dodała do swojego menu sos czosnkowy. Zapewne, gdyby Włosi się o tym dowiedzieli, mogliby nas za to znienawidzić, ale dziś Polacy nie wyobrażają sobie pizzy bez dobrego sosu czosnkowego. Dodatkowo tajemnicą lokalu nie jest typowa włoska pizza, tylko dobrze skomponowane danie trafiające w polskie upodobania. Każda pizzeria powinna mieć po prostu swój dobry pomysł na pizzę.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.