Kucharz jest najważniejszą osobą w każdej dobrej restauracji – to od niego zależy smak i wygląd potraw, a więc i sukcesy lokalu, w którym gotuje. Dobry kucharz potrafi wyczarować potrawy o niezapomnianym smaku, które zachwycają gości i zachęcają do ponownego przyjścia. Kucharz powinien się również doskonale prezentować i mieć zapewniony komfort, o co zadba dobrej jakości strój dla kucharza. Dlaczego tak ważny jest ubiór kucharza i z czego powinien składać się jego strój?

Elementy stroju kucharza

Strój dla kucharza sprawia, że wygląda on profesjonalnie, ale poza tym powinien spełniać szereg funkcji tak, aby zapewniać kucharzowi wygodę i bezpieczeństwo podczas pracy. Standardowo na strój kucharza składają się: nakrycie głowy, bluza, spodnie, fartuch gastronomiczny i odpowiednie obuwie.

Podstawę stroju kucharza stanowi biała bluza kucharska. Odpowiada ona nie tylko za doskonały wygląd, ale przede wszystkim zapewnia kucharzowi ochronę przed wysokimi temperaturami i przypadkowymi oparzeniami. Dlatego musi być ona dostosowana do warunków panujących w kuchni i spełniać normy BHP. Spodnie dla kucharza powinny być przede wszystkim wygodne i nie krępować jego ruchów. Najczęściej są białe, ale mogą mieć również inne kolory, które będą doskonale współgrać z wystrojem restauracji. Niektóre lokale rezygnują z wyposażenia pracownika w ten element, pozostawiając kucharzowi dowolność. Niezwykle ważny jest także fartuch gastronomiczny, który chroni pozostałe części ubioru przed zabrudzeniem. Dzięki temu kucharz po jego ściągnięciu może wciąż doskonale się prezentować np. serwując osobiście potrawy lub zbierając pochwały od zadowolonych gości.

Niezbędnym elementem jest także nakrycie głowy, które chroni potrawy przed przypadkowym zabrudzeniem, utrzymując włosy w ryzach i zatrzymując pot z czoła w gorącej kuchni. Może to być czapka kucharska, bandama lub chusta. Warto również zadbać o odpowiednie obuwie dla kucharza, które powinno być wygodne, a jednocześnie dobrze zabezpieczać stopę przed urazami. Ważna jest także antypoślizgowa podeszwa, która ochroni pracownika przed poślizgnięciem.

Jak wybrać fartuch gastronomiczny? Postaw na wygodę i estetykę

Wszystkie elementy stroju kucharza powinny być wygodne i zapewniać pełną swobodę ruchów. Dobrze, aby wykonanie i materiały były najwyższej jakości, co sprawi, że poszczególne elementy takie jak bluza, czy fartuch gastronomiczny będą odporne na uszkodzenia, czy wielokrotne pranie. Dlatego warto zainwestować w strój dobrej jakości, który może posłużyć przez dłuższy czas niż jego tani odpowiednik, dzięki zastosowanym materiałom.

Strój kucharza powinien również dobrze się prezentować. Bogata oferta pozwala na wybranie modelu o ciekawym designie, który wciąż będzie spełniał wszystkie pozostałe funkcje. Ciekawym i coraz popularniejszym rozwiązaniem jest wybieranie strojów, które kolorystyką pasują do charakteru wnętrza i są spójne dla całej obsługi lokalu. Na szczególną uwagę zasługuje odzież z nadrukami np. fartuch gastronomiczny z logo lub nazwą restauracji.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.