Kuchnia meksykańska charakteryzuje się ogromną różnorodnością serwowanych potraw, stosowanych przypraw. Kuchnia meksykańska to bogactwo rozmaitych smaków i aromatów. Wiąże w sobie kuchnię hiszpańską, prekolumbijską i europejską.

Początkowo kuchnia meksykańska opierała się na fasoli, chili, kukurydzy, pomidorach rybach oraz mięsie z indyka. Następnie wzbogacana była o napływającą wraz z Hiszpanami i Francuzami pszenicę, cebulę, czosnek oraz wołowinę. W efekcie powstały nowe przepisy oraz dania, jendak dla rzeszy mieszkańców Meksyku fasola, kukurydza, chili i papryka wciąż stanowią podstawę diety.

Swoista właściwością meksykańskiej kuchni są używane do przyrządzania potraw przyprawy. Ostre ziołowe mieszanki mają charakterystyczny aromat i smak, stanowią swoisty konserwant, ale też mają za zadanie pobudzać apetyt, który podczas upałów jest osłabiony. Przeważnie przyprawia się nie samą potrawę, lecz dodawane do niej sosy.

Na wielką róznorodność kuchni meksykańskiej ma w dużej mierze wpływ klimat, geograficzne położenie, a także etniczne róznice. Każdy z regionów Meksyku ma swoje specyficzne składniki, smaki i potrawy. Na północy kraju widoczne są wpływy Teksasu, który bezpośrednio graniczy z tym regionem, znane jest określenie kuchni tex-mex. Z uwagi na surowe warunki klimatyczne, rejon ten jest mało urodzajny, mieszkańcy musieli więc nauczyc się korzystać z hodowli bydła, nauczyli się przetwórstwa mlecznego, stawiają na przechowywanie żywności. Kuchnia z pólnocy kraju znamionuje się więc łagodnością i prostotą. Przeważają pożywne, często jednogarnkowe dania, sporządzane z mało różnorodnych składników. Najpopularniejszym daniem jest tortilla z maki pszennej, suszone lub grilowane mięso, placek pszenny z mięsem wołowym, czyli tak zwane burrito de machaca, fasola, suszona wołowina z jajami (machaca con huevos) bądź zupa serowa (crema de queso). Nalezy jednak wspomnieć, iż kuchnia północno meksykańska jest przez mieszkańców pozostałych części Meksyku ceniona raczej nisko.

Kuchnia e centralnej części Meksyku jest wyjątkową mieszanką kulturowo-kulinarną. Spotykają się tu wpływy kuchni indiańskiej i eropejskiej. W sztuce kulinarnej stosuje się warzywa i owoce, różne gatunki fasoli, ryby, owoce morza a także gorzką czekoladę. Znanymi specjalnościami regionalnymi są między innymi smażone żeberka wieprzowe oraz smażone ziemniaki.

Południe Meksyku to kuchnia będąca połączeniem smaków charakterystycznych dla zachodniego i wschodniego wybrzeża. Z powodu swej lokalizacji potrawy składają się głównie z ryb oraz owoców morza. Stosuje się również owoce egzotyczne, które dodaje się do deserów i sałatek. Smaki południa są bardzo zróżnicowane, w zalezności od regionu. Na przykład w Yucatan króluje smak słodki, w Oaxaca dominuje smak pikantny. Znanymi daniami kuchni z południa Meksyku są na przykład smażone liście kukurydzy, nadziewane farszem z mięsa lub sera oraz pikantnym chili (tamale), popularne sa także pająki, mrówcze jaja, pasikoniki. W tej części kraju wyraźnie widac wpływy kultury Majów oraz Azteków.

Informacje

Serwis Hotel-Prestige jest własnością firmy Sitte.pl. Wszystkie zamieszczone artykuły i materiały są chronione prawami autorskimi i nie można ich kopiować bez zgody naszej firmy. Jeśli mają Państwo ciekawe materiały i chcą je opublikować na łamach naszego serwisu prosimy o kontakt pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kontakt

606 281 023
81 473 2011
 

sitte.pl
 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.