Jeśli już dawno znudziło ci się jedzenie w pracy kanapek, drożdżówek i jogurtów to czas abyś spróbował tortilli z różnorodnymi nadzieniami. Tortille to mączne placki pieczone w piekarniku albo na patelni bez tłuszczu.
Osoby, które cenią swój czas mogą kupić gotowe tortille. A jeśli ktoś chce przyrządzić placki tortilli sam w domu to wystarczy 500 gramów mąki, pół szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju i sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagniatamy, dzielimy na 8 części, przy pomocy wałka tworzymy 8 cienkich placków. Smażymy na suchej patelni po minucie z każdej strony. Gotowe danie to placek na którym układamy nadzienie a następnie wszystko zawijamy tak, żeby wygodnie było nam jeść.
A co możemy dać do środka? Najbardziej znany i tradycyjny sposób to nadzienie z podsmażonego mielonego mięsa, z pomidorami, cebulą, czosnkiem i czerwoną fasolą. Bardzo dobrze pasuje tutaj także kukurydza. Inne bardzo popularne tortille to te z panierowanymi kawałkami kurczaka. Placki smarujemy sosem na przykład ziołowym keczupem, układamy sałatę, kawałki kurczaka, dodajemy pomidory, ogórki a wszystko polewamy sosem czosnkowym. Tortille można też zrobić z sałatą, podsmażonymi plastrami czosnku, pomidorami, serem żółtym i sosem.